Discipline en Lef

P e r s b e r i c h t:

Discipline en lef.
Hoe leiderschapsteams meer impact krijgen. 

‘De grootste valkuil van de baas is zijn ego’

Talentvolle leidinggevenden die geïnspireerd zijn, een missie hebben en écht een verschil kunnen maken, halen er met elkaar niet altijd uit wat er in zit. Hoe komt dat?

De afgelopen twintig jaar hebben Etienne van Oosten en Jeanette Harmsen met honderden teams van leiders samengewerkt die onder druk staan – door reorganisaties, veranderprocessen of doordat het allemaal anders moet.

Zij ontdekten dat bij leiderschapsteams waar de samenwerking hapert, mensen zich niet houden aan afspraken, elkaar daar niet op aanspreken en ten slotte, als het erop aankomt, niet echt weten of ze op elkaar kunnen rekenen.

Dit gebrek aan vertrouwen ondermijnt niet alleen de slagvaardigheid, efficiency en de creativiteit van het team, het kost ook geld en het brengt gedoe en heibel in het hele bedrijf. Etienne van Oosten en Jeanette Harmsen vonden dat zij iets moesten met dit gegeven en hebben AD-journalist Natasja de Groot gevraagd om samen met hen dit boek te schrijven.

Discipline en lef biedt, juist voor teams van leidinggevenden zoals MT’s, directies en RvB’s, inzichten hoe zij een eventuele negatieve spiraal op samenwerkingsgebied kunnen ombuigen. Geïnspireerd door leiders die met hun teams aansprekende resultaten hebben bereikt.

Vijf van hen zijn speciaal voor dit boek geïnterviewd: Peter van Uhm (de voormalig hoogste baas van de strijdkrachten), Perry van der Weyden (CIO van Rijkswaterstaat), Ellen Faber (voormalig topvrouw van Achmea), Frans Hiddema (oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Oogziekenhuis Rotterdam) en Thecla Bodewes (directeur en eigenaar van scheepswerven).

In het boek staan voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en direct toepasbare handvatten om als team van leidinggevenden impactvoller en effectiever samen te werken en te sturen. Daarmee hopen de auteurs leiderschap op een hoger plan te tillen. ,,Omdat vertrouwen werkt.”

Discipline en lef. Hoe leiderschapsteams meer impact krijgen. (Warden Press, ISBN 978-94-92004-54-3, 160 pagina’s, paperback met flappen, geïllustreerd, full colour, € 24,95)) is hier verkrijgbaar, of in de boekhandel.

Bekijk de preview